Godebald, wie was dat?
Wat hebben de afdamming van de Kromme Rijn en de Utrechtse stadsrechten met elkaar te maken? Een geschiedenislesje!
Het begon allemaal met bisschop Godebald, die ruim 900 jaar geleden leefde.
Hij besloot de Kromme Rijn in 1122 af te dammen. Dat was meteen het begin van het georganiseerde waterbeheer zoals we dat nu kennen. Door de afdamming kon het moerassige gebied rondom de Kromme Rijn gebruikt worden als land. Hij was ook verantwoordelijk voor het graven van een stukje van de Vaartsche Rijn en voor het graven van een deel van de Oudegracht in Utrecht.
Maar toen? De mannen van Bisschop Godebald vielen de mannen van keizer Hendrik plotseling aan. De bisschop werd in de boeien geslagen. Hij kwam vrij na bemiddeling van de aartsbisschop van Keulen, maar betaalde nog een ‘borg.’ De keizer dwong Godebald om de Utrechters een aantal rechten te geven. Ze mochten nu een stadswal aanleggen én kregen een eigen bestuur en rechtbank. Keizer Hendrik bevestigde het stadsrecht op 2 juni in paleis Lofen.
Kanoroute Godebald
De route gaat over de Kromme Rijn, Langbroekerwetering en Cothergrift. In ontwikkeling met recreatieve organisaties en ondernemers in de gemeenten Wijk bij Duurstede, Bunnik en Driebergen.
Verdient Godebald een standbeeld? Waar moet die komen?
Quiz!
Welkom bij deze waterquiz #1!
Uw quizmaster legt je graag kort uit hoe je kan meedoen.
- Stap 1: klik op de link hieronder.
- Stap 2: je komt op de Kahoot pagina. Druk daar op de groene knop 'PLAY AS GUEST'
- Stap 3: bij het pop-up scherm 'Log in to save results' druk je wederom op de regel 'CONTINUE AS A GUEST'
- Stap 4: Klik op de groene knop 'CLASSIC MODE'
- Stap 5: Op de browser van je mobiele telefoon voer je www.kahoot.it in. Daar vul je de GAME PIN in die je op het scherm van je pc ziet.
De reis van het afvalwater in de 4D-ixi
Hoe breng je waterbewustzijn op een creatieve manier onder de aandacht bij jongeren en waterbewuste Nederlanders? Nienke Daanen en Sanne Keijer, studenten Connected Spaces (HKU), gingen aan de slag met deze vraag en ontwierpen een 4D-ixi.
In deze omgebouwde dixi krijgen bezoekers de kans om de reis van het afvalwater te ervaren. Een onvergetelijke belevenis!
Zwerfafval en microplastics!
Zwerfafval trekt ongedierte aan, het opruimen kost geld en bovendien is het slecht voor natuur, dier en mens. Om hier aandacht voor te vragen is het waterschap aangesloten bij de Schone Rivieren Alliantie. Met als doel: plasticvrije rivieren in Nederland in 2030.
Wat kun je zelf doen?
- Ruim plastic afval op en inspireer anderen opbrengst! Plaats jouw foto op het prikbord.
- Koop zo min mogelijk plastic
- Koop kleding van natuurlijke materialen
- Gebruik bij het wassen van synthetische kleding een speciale waszak
- Gebruik producten zonder microplastics! Ontdek het met de app ‘Beat the microbead’. Wil je anderen inspireren? Plaats een berichtje op het prikbord.