Drinken we in 2051 uit de rivier?
College tour I met Lian Phoa gemist? Terugkijken kan hier.
Digitale watererfgoedkaart
Deze kaart geeft een overzicht van watererfgoed in het werkgebied van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden: sluizen, stoomgemalen, dijkmagazijnen, peilschaalhuisjes, verhoefslag- en limietpalen enzovoort.
Fietsroute Utrechts water! Vriend of vijand? Beleef 900 jaar waterbeheer per fiets
Met deze route krijg je een beeld van het waterbeheer van heden, verleden en toekomst. De fietsroute voert je langs dijken, kanalen en gemalen in en rond Utrecht, Nieuwegein, IJsselstein en Houten. De tocht vertrekt vanaf Het Utrechts Archief of op andere plekken op het traject.
De fietsroute is te volgen via de izi-TRAVEL-app op je telefoon: https://izi.travel/browse/5d1902ba-335a-488e-990f-53ce8eecaccc?lang=nl of via de webpagina met fietsroutes en wandelommetjes van De Stichtse Rijnlanden: www.hdsr.nl/fietsroutes. Ook te zien en beluisteren vanuit je luie stoel!
Het waterschap werkt samen met het Utrechts Archief
De reis van het afvalwater in de 4D-ixi
Hoe breng je waterbewustzijn op een creatieve manier onder de aandacht bij jongeren en waterbewuste Nederlanders? Nienke Daanen en Sanne Keijer, studenten Connected Spaces (HKU), gingen aan de slag met deze vraag en ontwierpen een 4D-ixi.
In deze omgebouwde dixi krijgen bezoekers de kans om de reis van het afvalwater te ervaren. Een onvergetelijke belevenis!
Zwerfafval en microplastics!
Zwerfafval trekt ongedierte aan, het opruimen kost geld en bovendien is het slecht voor natuur, dier en mens. Om hier aandacht voor te vragen is het waterschap aangesloten bij de Schone Rivieren Alliantie. Met als doel: plasticvrije rivieren in Nederland in 2030.
Wat kun je zelf doen?
- Ruim plastic afval op en inspireer anderen opbrengst! Plaats jouw foto op het prikbord.
- Koop zo min mogelijk plastic
- Koop kleding van natuurlijke materialen
- Gebruik bij het wassen van synthetische kleding een speciale waszak
- Gebruik producten zonder microplastics! Ontdek het met de app ‘Beat the microbead’. Wil je anderen inspireren? Plaats een berichtje op het prikbord.
Erfgoedverhalen
Centraal museum
In aansluiting op de expositie ‘De gezonde stad’ in het Centraal Museum heeft kunstenaar Jonas Wijtenburg een Waterpaviljoen ontworpen in de tuin van het Centraal Museum. Het Waterpaviljoen is een zelfstandig en interactief beeldend werk waar bezoekers van het museum de vraag ‘Wat is water’ kunnen onderzoeken door te kijken, ruiken en ervaren.
Utrechts Archief
Duik in de geschiedenis en neem een kosteloos abonnement op het magazine 'De Kromme Rijn Vertelt'! Lees alles over de afdamming van de Rijn in 1122, over de geschiedenis van de kastelen en landgoederen, over de fruitteelt en - vlak voor de opening van het nieuwe museum - over Dorestad en de Vikingen.
Tentoonstelling Water! Vriend of vijand?
Wist jij dat Utrecht 900 jaar geleden stadsrechten kreeg? En dat dit alles te maken heeft met water? In de tentoonstelling Water! Vriend of Vijand? was het mogelijk een magische onderwaterwereld binnen te stappen en te ontdekken hoe de Utrechters het water al eeuwenlang gebruiken én bestrijden. Een verhaal van ingenieuze waterwerken, rampzalige overstromingen en ambitieuze toekomstplannen. Het is nog steeds mogelijk om de tentoonstelling te bekijken met de 360-beelden op dit festivalterrein. De tentoonstelling was van 22 maart 2022 t/m 13 november 2022. Water! Vriend of vijand? is tot stand gekomen door een samenwerking van Het Utrechts Archief en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in het jubileumjaar 900 jaar waterbeheer en Utrecht 900.
Watererfgoed
-
Drinken we in 2051 uit de rivier?
-
Digitale watererfgoedkaart
-
Fietsroute Utrechts water! Vriend of vijand? Beleef 900 jaar waterbeheer per fiets
-
Het waterschap werkt samen met het Utrechts Archief
-
De reis van het afvalwater in de 4D-ixi
-
Zwerfafval en microplastics!
-
Erfgoedverhalen
-
Centraal museum
-
Utrechts Archief
-
Tentoonstelling Water! Vriend of vijand?
-
Paleis Lofen