Toegankelijkheid

Skip to main content

Muskusrattenbeheer

Muskus- en beverratten zijn echte gravers. Eén muskusrat verzet maar liefst dertien kruiwagens grond per jaar. Ze graven hun holen en gangenstelsels in met name de dijken en oevers. Ze hebben in ons land geen natuurlijke vijanden; zonder ingrijpen kunnen ze zich volop vermenigvuldigen en komt de stabiliteit van onze waterkeringen in gevaar. Daarom bestrijden de waterschappen ze actief.

Muskusrattenbeheer-hond Finn!

Dit is onze collega Finn. Finn is sinds 1 februari 2021 bij ons in dienst en is momenteel in opleiding als speurhond. Daarin leert hij naar muskusratten te speuren. Finn kom je straks met name tegen in de Provincie Noord-Holland. Daar zijn we ook druk bezig met het analyseren van DNA-sporen uit watermonsters. Als we een DNA-spoor hebben gevonden, gaat Finn ons helpen de muskusratten daadwerkelijk op te sporen. In Noord-Holland zijn namelijk steeds minder muskusratten over en om ons doel te bereiken om helemaal muskusratvrij te worden, kunnen we alle hulp gebruiken!

Finn is duidelijk herkenbaar als werkende hond. Hij heeft een hesje aan, is gefocust op het speuren en is aangelijnd. Zijn ontlasting ruimen we natuurlijk meteen op. En als we met Finn op pad gaan houden we altijd rekening met andere mensen en dieren - zoals het broedseizoen van de vogels.

Waarom bestrijden we muskusratten?

Wat is een muskusrat en hoe ziet deze eruit?

Waarom bestrijdt het waterschap muskusratten?

Hoe vinden en vangen we muskusratten?

Muskusrattenbestrijder aan het werk

Vakmanschap en innovatie

Het opsporen en vangen van muskusratten is echt vakmanschap, dat ervaring en techniek vereist. In ons land zijn zo’n 400 gespecialiseerde bestrijders opgeleid om hun werk zo efficiënt, zo effectief en zo diervriendelijk mogelijk te kunnen doen. Bij het speurwerk worden zij tegenwoordig geholpen door speurhonden. Hoe dat gaat zie je regelmatig op onze socials voorbij komen.

En er loopt een landelijke proef om te kijken of DNA monsters het speuren vergemakkelijken Friesland wil ook de laatste muskusratten kwijt, nu via dna-onderzoek.

Werken bij het muskusrattenbeheer

Ook werken als bestrijder? We voeren de muskusrattenbestrijding uit in het gebied van zes waterschappen in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Dat is gezamenlijk ruim 79.000 kilometer watergang die we beschermen tegen graverij van muskusratten. We zijn dus altijd op zoek naar meerdere goede bestrijders! Ben je een echt buitenmens? Kennis van flora en fauna? Houd dan de vacatures in de gaten. https://www.werkenbijhdsr.nl/